0722 990 971

Viata lui Rembrandt – Cronologie

image02415 iulie 1606Rembrandt se naste la Leiden. Parintii sai sunt Harmen Gerritszoon van Rijn si Neeltgen Willensdocter van Zuydtbrouck fiind penultimul copil al acestora. Tatal sau este morar instarit.

1613Rembrandt frecventeaza Scoala latina din Leiden.

1620Rembrandt se inscrie la Universitate, dar nu frecventeaza cursurile.

1621 – Frecventeaza atelierul pictorului Jacob van Swanenburg din LEIDEN.

1624 – Timp de sase luni frecventeaza atelierul pictorului istoric Pieter Lastman din Amsterdam.

1625 – Se stabileste la Leiden, in casa parintilor din Weeddesteege, avand satutul de pictor independent.

1628 – In atelierul sau intra Gerrit Dou si Isack Jourderville. Jan Lievens elevul lui Lastman, colaboreaza cu maestrul in calitate de asociat.

1629 – Picteaza IUDA SE CAIESTE SI INAPOIAZA CEI 30 DE ARGINTI, tablou foarte apreciat de Constantijn Huygens in timpul unei vizite la atelierul artistului. In aprilie se stinge din viata tatal artistului.

1631 – La 20 iulie, pictorul si negustorul de arta Hendrick Uylenburg ii imprumuta lui Rembrandt mii de florini, iar acesta picteaza primul portret al unui cetatean din Amsterdam, Nicolaes Ruts.

1632 – Locuieste la Amsterdam in casa lui Uylenburg si picteaza LECTIA DE ANATOMIE A DOCTORULUI TULP.

1633 – Locuieste tot la Amsterdam, picteaza in atelierul lui Uylenburg portretul pastorului protestant Johannes Wtenbogaert. Tot aici isi face aparitia Govaert Flinck.

1634 – La 22 iunie se casatoreste cu Saskia Uylenburg, devine cetatean al Amsterdamului si membru al Breslei Sfantul Luca. Cei doi locuiesc impreuna cu negustorul Uylenburg.

1635 – Inchiriaza o casa pe Nieuwe Doelenstraat. In decembrie se naste primul fiu, Rombertus, care, insa, se stinge dupa numai 2 luni.

1637 – Se muta in Suykerbakerij, pe Binnen – Amstel, unde i se alatura si elevul Ferdinand Bol.

1638 – Se naste fiica sa, Cornelia, care traieste numai o luna.

1639 – Artistul locuieste intr – o casa imensa in Sunt Anthonisbreestraat, intre cartierul artistilor si cel al evreilor. Aceasta casa costa 13000 de florini, pe care artistul se obliga sa-i achite in 5 – 6 ani

1640 – Se naste cea de-a doua fetita, care traieste numai cateva saptamani. In aprilie inceteaza din viata si mama artistului.

1641 – In septembrie se naste fiul artistului. Titus, singurul care ajunge la varsta adulta. Rembrandt lucreaza la RONDUL DE NOAPTE, pe care il termina in 1642 si la portretul dublu al pastorului Corneas Claeszoon Ansio si al sotiei acestuia.

1642 – La 14 iulie Saskia – sotia artistului, se stinge din viata din cauza tuberculozei si este inmormantatain Oude Kerk. Micul Titus este instruit de guvernanta Geertje Dircks, care devine amanta pictorului.

1647 – Hendrickje Stoffels intra in casa lui Rembrandt ca si guvernanta.

1649Rembrandt este citat la tribunal pentru ca nu si-a indeplinit promisiunea de a se casatori cu Geertje Dircks si ii va plati acesteia 200 de florini pe an.

1650Rembrandt o duce pe Geertje, pe cheltuiala sa, la casa de corectie din Gouda.

1653Rembrandt picteaza tabloul ARISTOTEL, cade prada unei crize financiare din cauza achizitionarii unor obiecte de colectie. Proprietarul casei cere restul de bani datorati.

1654 – In octombrie, Hendrickje Stoffels aduce pe lume o fiica nelegitima, Cornelia. Este chemata in fata Curtii ecleziastice alaturi de pictor, fiind acuzata de concubinaj si este expulzata din Biserica. Finantele lui Rembrandt scad din ce in ce mai mult. Pictorul devine proprietar al casei sale punand ipoteca. Picteaza PORTRETUL LUI JAN SIX.

1655 – Picteaza LECTIA DE ANATOMIE A DOCTORULUI DEYMAN.

1656Rembrandt incearca sa puna casa lui Titus in posesia Camerei orfanilor, pentru a evita ca patrimoniul destinat fiului sau sa cada pe mainile creditorilor. Este constrans sa declare falimentul in fata Curtii. Se face inventarul bunurilor sale.

1657 – Tablourile, desenele, gravurile, colectiile de obiecte de arta, mobila, si casa sunt scoase la licitatie in taverna DE KEYSERS KROON, al carei adjudecator este Thomas Jacobszoon Haering. Licitatia se desfasoara in trei etape: in decembrie 1657 sunt scoase la licitatie tablourile si obiectele de arta, in februarie 1658 casa, mobilasi vesela, iar in decembrie desenele si gravurile.

1658 – Pana la 1 mai trebuie sa paraseasca resedinta de pe Saint Anthonisbreestraat pentru a se muta pe Rozengracht, in cartierul Jordaan.

1660 – La 5 decembrie intemeiaza o societate impreuna cu Titus si Hendrickje Stoffels, pentru comercializarea obiectelor de arta.

1662 – Realizeaza pentru municipalitate tabloul SINDICII POSTAVARILOR si JURAMANTUL LUI CLAUDIUS CIVILIS, care la cateva luni sunt inlaturate. Din motive economice, vinde mormantul sotiei sale, Saskia si cumpara un altul in Weterkerk.

1663 – Hendrickje Stoffels se stinge din cauza ciumei. Femeia este inmormantata in cimitirul din Westerkerk, intr-un mormant inchiriat.

1667 – La 29 decembrie Cosimo de Medici il viziteaza pe artist in atelierul sau.

1668 – Titus se casatoreste la 28 februarie cu Magdalena Van Loo si moare cateva luni mai tarziu. Rembrandt picteaza tabloul INTOARCEREA FIULUI.

1669 – Titia, nepoata lui Rembrandt, este botezata. Nasul ei este insusi maestrul. Rembrandt moare la 4 octombrie, la varsta de 63 ani. Este inmormantat dupa 4 zile in cimitirul WESTERKERK, intr-un mormant necunoscut, inchiriat. La doua saptamani dupa disparitia sa, se stinge din viata si Magdalena Van Loo, vaduva lui Titus. Nu raman in viata decat doua copile: fiica Cornelia in varsta de 15 ani si nepoata, TITIA, care inca nu implinise un an.